A PRP saját vér injekciós kezelés során vérlemezke dús plazmát (Platelet Rich Plasma) injektálunk a panaszos régióba. Mivel saját vér visszaadása történik, nincsenek káros mellékhatások, nem fenyeget a kilökődés veszélye. A kezelést mintegy másfél évtizede használják különböző területeken, leginkább a szépségiparban, és a mozgásszervi terápiában.

Az injekció jó hatásfokkal alkalmazható

 • Porckopás, ízületi fájdalom, arthrosis

 • Befagyott váll

 • Íngyulladások

 • Sportsérülések, izomsérülések

 • Bursitisek

 • Alagút szindróma esetén

shutterstock_1283010145.png

A kezelés lényege, hogy saját vérből centrifugálás útján kivonjuk azokat a faktorokat, vérlemezkéket, egyéb hasznos anyagokat, melyek segítik a porcfelszínek regenerációját, az izomszövet gyógyulását, az ínak gyulladásának megszüntetését. A módszer egyfajta sajátszövet átültetés.

A beavatkozás előnyei

tube.png
 • Már egyetlen kezelés gyógyít.

 


 

 • Ambuláns körülmények között történik.


 

 • Az eljárás gyors.

 

 • Kockázatmentes eljárás.

Nálunk csak egy alkalomra van szükség, a levett vérből kivont jótékony hatású komponensek egyszeri beadása is elegendő a javulás eléréséhez. Ezt követően az eljárást ismételten jelentkező panaszok esetén egy-két év múlva újra lehet alkalmazni, de gyors ismétlés, többszöri kezelés felesleges.

Nincs szükség kórházi ellátásra, vagy több napos bennfekvésre, rendelőnkben a kezelés ambuláns keretek között kivitelezhető.

Az ajtón belépéstől számítva maximum egy óra alatt a kezelési folyamat elvégezhető, a beteg saját lábán, jelentős mellékhatások, állapotrosszabbodás nélkül távozhat a rendelőből. A leghosszabb lépés a levett vér centrifugálása, és a hasznos rész leválasztása, ami minden esetben kb. 20 percet vesz igénybe.

A kezelés kockázata minimális, mi még nem tapasztaltunk érdemi mellékhatásokat. Ennek oka, hogy a paciens saját vérének, szövetének egy részét fecskendezzük vissza bármiféle módosítás vagy manipuláció nélkül. Minden lépés zárt módon történik, egyszer használatos, steril eszközök használatával. Csak a vérvételnek, illetve a visszainjektálásnak van minimális kockázata, amiről a beavatkozás előtt tájékoztatjuk.

A Minilaborral végzett szeparálás a vérlemezkék jobb elkülönülését eredményezi, így a vér használható részét sokkal precízebben tudjuk elválasztani a szükségtelen komponensektől, mint hagyományos kémcső alkalmazása esetén. Ennek következtében már egy kezelés is megfelelő hatású, nincs szükség többszöri alkalomra. A kezelés megismétlése egy évig nem javasolt, utána azonban, ha a panaszok indokolják, az eljárás újra alkalmazható.

szepara.png

Hatásmechanizmus

method_HUN.png
prpcso.png
 • A folyamat már a beavatkozás előtt elkezdődik. Fontos az első találkozás idején a beteggel történő kommunikáció (panaszok, tünetek…), ultrahang, vagy MR vizsgálat elvégzése, valamint az érintett régióról eddig készült képanyagok áttekintése. Meg kell ítélni, hogy a PRP kezelést érdemes-e elvégezni, és hogy várható-e számottevő javulás. Ha nem, más eljárást javaslunk, ha igen, megbeszéljük a kezelés időpontját.
   

 • A kezelés napján könnyű étkezés, és bő folyadék bevitel javasolt. A szükséges adminisztráció után történik a vérvétel. Ez egy teljesen standard, rutin eljárás, minden esetben 54 ml vérre van szükségünk, ez alig több, mint amennyi egy átlagos laborvizsgálat elvégzéséhez szükséges.
   

 • Ezt követően, amíg a páciens várakozik, a levett vért 15 percen át centrifugáljuk a Minilabor segítségével, hogy a vér komponenseire váljon. Erre egy egyszer használatos, speciális steril csövet és egy mobil, laboratóriumi centrifugát használunk.
   

 • A szétvált komponensek közül steril fecskendő alkalmazásával kiszívjuk a vérlemezkében gazdag plazmát.
   

 • Megfelelő bőrfertőtlenítés után helyi érzéstelenítés mellett egy injekciós tűt vezetünk a kezelni kívánt ízületbe, vagy területre. Ezt követően a vérlemezke koncentrátumot bejuttatjuk az ízületi résbe, vagy eloszlatjuk a megfelelő helyen a szövetekben. A szúrás helyét sterilen fedjük.
   

A kezelés lépései

A kezelés lényege a levett vérből kinyert vérlemezkékben gazdag komponens visszajuttatása az ízületbe, vagy a kezelni kívánt területre. Ez a koncentrátum vérlemezkéket, fehérvérsejteket és számos értékes biokémiai anyagot, pl. részben a vérlemezkékben tárolt növekedési faktort tartalmaz. Ilyenek például a PDGF (Platelet-Derived Growth Factor), TGF (Transforming Growth Factor), PDEGF (Platelet-Derived Endothelial Growth Factor), IL-1 (Interleukin 1), IGF (Insulin-like Growth Factor), osteocalcin, osteonectin stb. Visszainjekciózva ezek a komponensek kifejtik regeneratív, fokozottan gyógyító hatásukat. Serkentik a szövetek gyógyulásának sebességét, regenerálják a porcszöveteket, segítik az esetlegesen porcborítását vesztett, szabadon levő (és ez által rendkívül fájdalmas) csontfelszín bevonását, mivel fokozzák a rugalmas rostos porc képződését. A kezelés általában ott eredményes, ahol felnőtt korban már rossz a vérellátás (ínak, ízfelszínek). Normál esetben ezek erek híján nem jutnak elegendő vérhez, így a vérben levő növekedési faktorok sem tudják kifejteni hatásukat. Mesterségesen bejuttatva, viszont ezek a faktorok be tudják indítani a természetes regeneratív folyamatokat, ami fokozott gyógyuláshoz, végeredményben a panaszok csökkenéséhez vezet.

plt.png

Hatás, felépülés, utókezelés

 • Utókezelés:

  • Ízületek esetében csak pár nap kezdeti kíméletesség szükséges, majd a paciens visszatérhet normál életviteléhez. A fokozott terhelés, mint például aktív sporttevékenység néhány hétig kerülendő.

  • Íngyulladások kezelése után a kezelt végtag tehermentesítése szükséges egy hétig, majd ezt követően fokozatos, 3-5 héten át tartó bevezetés ajánlott (nyújtó, erősítő gyakorlatok, gyógytorna, minden esetben csak az aktuális fájdalom határig).
    

 • A hatás felépülési ideje:

  • ízületek esetében 5-10 nap után már érezhető a pozitív változás. Csípőkezelések esetén kezdetben feszítő érzés, diszkomfort jelentkezhet, mely pár nap után szűnik. Más ízületeknél ilyen hatás nem jellemző.

  • Íngyulladások várhatóan 3-5 hét után válnak panaszmentessé. Az első pár napban fájdalom, feszülés itt is jelen lehet, majd spontán szűnik, de ilyenkor terhelni még nem szabad.

 

 • Meddig hatásos?

  • Ízületi kezelések több évig csökkenthetik a panaszokat, majd a nagyrészt panaszmentes periódust követően a kezelés ismétlése lehetséges. Ezzel egy esetleges protézis beültetése több évvel kitolható, ha a kezelést még a megfelelő időben elkezdik.

  • Íngyulladások véglegesen elmúlhatnak, feltéve, ha a kiváltó ok nem rendszeres, és nem sérül a kezelt rész újra.

  • Sportsérülések általában teljes felépüléssel kezelhetők.

uh-pic-top-min.jpg

Kérdése van? Az orvos válaszol.

Kérdése akadt szolgáltatásainkkal kapcsolatban, esetleg többet szeretne megtudni tevékenységünkről és szellemiségünkről?

Rugalmas időpontfoglalás!

Találunk mindenkinek megfelelő alkalmat!