top of page

A PRP saját vér injekciós kezelés során vérlemezke dús plazmát (Platelet Rich Plasma) injektálunk a panaszos régióba. Mivel saját vér visszaadása történik, nincsenek káros mellékhatások, nem fenyeget a kilökődés veszélye. A kezelést mintegy másfél évtizede használják különböző területeken, leginkább a szépségiparban, és a mozgásszervi terápiában.

Az injekció jó hatásfokkal alkalmazható

 • Porckopás, ízületi fájdalom, arthrosis

 • Befagyott váll

 • Íngyulladások

 • Sportsérülések, izomsérülések

 • Bursitisek

 • Alagút szindróma esetén

shutterstock_1283010145.png

A kezelés lényege, hogy saját vérből centrifugálás útján kivonjuk azokat a faktorokat, vérlemezkéket, egyéb hasznos anyagokat, melyek segítik a porcfelszínek regenerációját, az izomszövet gyógyulását, az ínak gyulladásának megszüntetését. A módszer egyfajta sajátszövet átültetés.

A beavatkozás előnyei

tube.png
 • Már egyetlen kezelés gyógyít.

 


 

 • Ambuláns körülmények között történik.


 

 • Az eljárás gyors.

 

 • Kockázatmentes eljárás.

Nálunk csak egy alkalomra van szükség, a levett vérből kivont jótékony hatású komponensek egyszeri beadása is elegendő a javulás eléréséhez. Ezt követően az eljárást ismételten jelentkező panaszok esetén egy-két év múlva újra lehet alkalmazni, de gyors ismétlés, többszöri kezelés felesleges.

Nincs szükség kórházi ellátásra, vagy több napos bennfekvésre, rendelőnkben a kezelés ambuláns keretek között kivitelezhető.

Az ajtón belépéstől számítva maximum egy óra alatt a kezelési folyamat elvégezhető, a beteg saját lábán, jelentős mellékhatások, állapotrosszabbodás nélkül távozhat a rendelőből. A leghosszabb lépés a levett vér centrifugálása, és a hasznos rész leválasztása, ami minden esetben kb. 20 percet vesz igénybe.

A kezelés kockázata minimális, mi még nem tapasztaltunk érdemi mellékhatásokat. Ennek oka, hogy a paciens saját vérének, szövetének egy részét fecskendezzük vissza bármiféle módosítás vagy manipuláció nélkül. Minden lépés zárt módon történik, egyszer használatos, steril eszközök használatával. Csak a vérvételnek, illetve a visszainjektálásnak van minimális kockázata, amiről a beavatkozás előtt tájékoztatjuk.

A Minilaborral végzett szeparálás a vérlemezkék jobb elkülönülését eredményezi, így a vér használható részét sokkal precízebben tudjuk elválasztani a szükségtelen komponensektől, mint hagyományos kémcső alkalmazása esetén. Ennek következtében már egy kezelés is megfelelő hatású, nincs szükség többszöri alkalomra. A kezelés megismétlése egy évig nem javasolt, utána azonban, ha a panaszok indokolják, az eljárás újra alkalmazható.

szepara.png

Hatásmechanizmus

method_HUN.png
prpcso.png
 • A folyamat már a beavatkozás előtt elkezdődik. Fontos az első találkozás idején a beteggel történő kommunikáció (panaszok, tünetek…), ultrahang, vagy MR vizsgálat elvégzése, valamint az érintett régióról eddig készült képanyagok áttekintése. Meg kell ítélni, hogy a PRP kezelést érdemes-e elvégezni, és hogy várható-e számottevő javulás. Ha nem, más eljárást javaslunk, ha igen, megbeszéljük a kezelés időpontját.
   

 • A kezelés napján könnyű étkezés, és bő folyadék bevitel javasolt. A szükséges adminisztráció után történik a vérvétel. Ez egy teljesen standard, rutin eljárás, minden esetben 54 ml vérre van szükségünk, ez alig több, mint amennyi egy átlagos laborvizsgálat elvégzéséhez szükséges.
   

 • Ezt követően, amíg a páciens várakozik, a levett vért 15 percen át centrifugáljuk a Minilabor segítségével, hogy a vér komponenseire váljon. Erre egy egyszer használatos, speciális steril csövet és egy mobil, laboratóriumi centrifugát használunk.
   

 • A szétvált komponensek közül steril fecskendő alkalmazásával kiszívjuk a vérlemezkében gazdag plazmát.
   

 • Megfelelő bőrfertőtlenítés után helyi érzéstelenítés mellett egy injekciós tűt vezetünk a kezelni kívánt ízületbe, vagy területre. Ezt követően a vérlemezke koncentrátumot bejuttatjuk az ízületi résbe, vagy eloszlatjuk a megfelelő helyen a szövetekben. A szúrás helyét sterilen fedjük.
   

A kezelés lépései

A kezelés lényege a levett vérből kinyert vérlemezkékben gazdag komponens visszajuttatása az ízületbe, vagy a kezelni kívánt területre. Ez a koncentrátum vérlemezkéket, fehérvérsejteket és számos értékes biokémiai anyagot, pl. részben a vérlemezkékben tárolt növekedési faktort tartalmaz. Ilyenek például a PDGF (Platelet-Derived Growth Factor), TGF (Transforming Growth Factor), PDEGF (Platelet-Derived Endothelial Growth Factor), IL-1 (Interleukin 1), IGF (Insulin-like Growth Factor), osteocalcin, osteonectin stb. Visszainjekciózva ezek a komponensek kifejtik regeneratív, fokozottan gyógyító hatásukat. Serkentik a szövetek gyógyulásának sebességét, regenerálják a porcszöveteket, segítik az esetlegesen porcborítását vesztett, szabadon levő (és ez által rendkívül fájdalmas) csontfelszín bevonását, mivel fokozzák a rugalmas rostos porc képződését. A kezelés általában ott eredményes, ahol felnőtt korban már rossz a vérellátás (ínak, ízfelszínek). Normál esetben ezek erek híján nem jutnak elegendő vérhez, így a vérben levő növekedési faktorok sem tudják kifejteni hatásukat. Mesterségesen bejuttatva, viszont ezek a faktorok be tudják indítani a természetes regeneratív folyamatokat, ami fokozott gyógyuláshoz, végeredményben a panaszok csökkenéséhez vezet.

plt.png

Hatás, felépülés, utókezelés

 • Utókezelés:

  • Ízületek esetében csak pár nap kezdeti kíméletesség szükséges, majd a paciens visszatérhet normál életviteléhez. A fokozott terhelés, mint például aktív sporttevékenység néhány hétig kerülendő.

  • Íngyulladások kezelése után a kezelt végtag tehermentesítése szükséges egy hétig, majd ezt követően fokozatos, 3-5 héten át tartó bevezetés ajánlott (nyújtó, erősítő gyakorlatok, gyógytorna, minden esetben csak az aktuális fájdalom határig).
    

 • A hatás felépülési ideje:

  • ízületek esetében 5-10 nap után már érezhető a pozitív változás. Csípőkezelések esetén kezdetben feszítő érzés, diszkomfort jelentkezhet, mely pár nap után szűnik. Más ízületeknél ilyen hatás nem jellemző.

  • Íngyulladások várhatóan 3-5 hét után válnak panaszmentessé. Az első pár napban fájdalom, feszülés itt is jelen lehet, majd spontán szűnik, de ilyenkor terhelni még nem szabad.

 

 • Meddig hatásos?

  • Ízületi kezelések több évig csökkenthetik a panaszokat, majd a nagyrészt panaszmentes periódust követően a kezelés ismétlése lehetséges. Ezzel egy esetleges protézis beültetése több évvel kitolható, ha a kezelést még a megfelelő időben elkezdik.

  • Íngyulladások véglegesen elmúlhatnak, feltéve, ha a kiváltó ok nem rendszeres, és nem sérül a kezelt rész újra.

  • Sportsérülések általában teljes felépüléssel kezelhetők.

uh-pic-top-min.jpgA Minilabor rendszernek köszönhetően nálunk egyetlen kezelés elegendő, nincs szükség több alkalomra.

Kérdése van? Az orvos válaszol.

Kérdése akadt szolgáltatásainkkal kapcsolatban, esetleg többet szeretne megtudni tevékenységünkről és szellemiségünkről?

Rugalmas időpontfoglalás!

Találunk mindenkinek megfelelő alkalmat!

bottom of page